Wednesday, February 10, 2010

Hasil Laut Pak-pak 'Nelayan'..


Ingat tak entri ari jadi uwan on 05/02/2010.. (kene baca dari post sebelum-sebelum ni).. mama ada bagitau, lepas besday uwan, papa nak gi memancing dengan pak ude.. malangnya, mama lupa nak snap gambar hasil tangkapan papa n pak ude.. (ye lah, mama kan bz ngan keje.. so lupa la nak tangkap gmbr sebelum ikan tu di masak).. xpe2.. mama listkan tangkapan yang papa n pak ude dapat..
  • 8 ekor ikan gelama saiz s + m.. (ikan ini mmg sgt glamour... setiap kali papa memancing, mesti dapat ikan ni.. tu sebab ianya dinamakan ikan gelama ye puan2.. orang dulu-dulu tak reti sebut glamour.. kalau tak, mesti hari ini ikan tu di panggil ikan glamour... muahahaha..)
  • sekor Tetuka... (lebih kurang ikan pari versi kecik... n that ikan was preggy.. ada sekor baby dalam perut dia... n atok kata, 'bisa'nya masih ada dong... so, hati2.. mama tak perasan, mama bagi je micha main.. nasib baik tak jadi apa2 pada anak mama.. kalau idak.. huhuhu)
  • sekor sembilang..
Pelik Tapi Benar beb.. papa n pak ude bertungkus bin lumus menyiang ikan tersebut (kecuali ikan tetuka, depa tak reti kot).. so, mama balik dari opis, tinggal masakkk... dan ini lah hasilnya dari hasil tangkapan laut papa n pak ude serta hasil dari pembersihan peti ais yg akhirnya menemui terung yang dah 50% 'ladoh' n telur penyu.. mmmmm tidak dilupakan juga hasil rembatan tanaman atok dan uwan.. daun pisang, bunga kantan dan daun kesom dari mak cik Kelsom... muahaha... kebetulan la pulak...

semua letak dalam tupperware.. senang.. klu tak abis masuk peti sejuk n panas pakai mikroware je..


Asam Pedas Ikan Sembilang yg sangat menjadi... power!!.. pekat, pedas n masam2 sikit.. macam uwan masak.. papa pun puji.. (harus tulis di blog.. sebab papa jarang memuji... hehehehe).. ikan terbenamkan ke dasar kuah.. sebab sekor je.. yang banyaknya bunga kantan n daun kesom.. bunga kantan n daun kesom boleh di makan ye puan2.. bukan sekadar hiasan...


Terung Goreng Telur.. Hasil temuan terung yang dah separuh ladoh... di potong memanjang.. ( besar macam finger nuget).. di gaul dengan telur yang di pukul bersama garam n lada hitam.. masa nak goreng terung, golek terung yg dah bergaul ngan telur atas bijirin nestum (buat ala2 sebuk roti).. nyum-nyum... cicah ngan sambal kicap pedas.. wallah..


Ikan Gelama Goreng.. 8 ekor semua di goreng garing.. saiz kecik2.. sampai mama tercekik tulang.. mama kan rabun.. xnampak tulang, halus sgt...


Tetuka Bakar cicah sambal kicap pedas... mmg sedap sangat ikan tetuka ni... manisssss... bakar pakai oven aje.. xkering... still oily.. tu yg sedap...



apa tu? fishball? ke bola ping-pong... nehi..nehi..nehiiiii... ini telur penyu... papa beli masa outstation kat terengganu.. 5 bijik RM 20 hinggit!!!!... mama masak 2 biji.. so, RM 8 dah masuk dalam lubang jamban okeeeee... muahahaha... mapa makan sebiji je.. mapa syer.. sebab masa mapa makan, pakcu datang.. so bagi dia sebiji.. ada 3 biji lagi yg mentah dalam peti ais.. just simpan.. mana tau, tetiba ada org mengandung, teringin makan telur penyu.. leh sedekah.. mana tau, berkat sedekah tu, leh lak menjangkit kat mama.. dapatla micha adik.. yahooo... telur ni kami rebus jer.. around 1 hr.. dia memang xmasak2.. kuning masak, tapi putih macam xmasak2.. kami makan letak sambal kicap pedas.. rasa dia berpasir2... mesti penyu sedang menangis... "maaf kan kami emak penyu.. maafkan kami... kami sgt teringin memakannya.." nak beli sebiji xleh.. terpaksa beli 5 biji... kalau 3 biji lagi mapa tau mcm mana nak eramkan dan boleh menetas, pastinya kami dah buat untuk menjaga hidupan laut yang terancam ni... tapi malangnya kami tak tau... makanya kami simpan ajelah dan bagi pada yang memerlukan nanti...

0 comments on "Hasil Laut Pak-pak 'Nelayan'.."

Post a Comment

 

Papa, Mama & AD Copyright 2010 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Wakmizie | All Image Presented by Crazy Wak